Publicat de: laszlopacso | Februarie 14, 2010

Ce ne dezvaluie limbajul corpului intr-o intalnire de afaceri?

Vicepresedinte internationalism JCI Romania

Acta Nonverbal

V-ati intrebat vreodata ce faceti intr-o intalnire de afaceri? Ii ascultati atent pe ceilalti? Adormiti de cele mai multe ori? Stati pe spate si admirati spectacolul desfasurat de cei din jurul vostru? Va plictisiti deseori? Oferiti un “input” pozitiv tot timpul? Ganditi-va bine unde va regasiti in situatiile prezentate mai sus!

Intr-o intalnire de afaceri oamenii comunica tot timpul, nu numai cei care vorbesc. Fiecare dintre cei prezenti exprima nonverbal ceea ce el sau ea simte in timpul acelei intalniri. Prin semnalele nonverbale vedem daca ei considera ca subiectele supuse discutiei sunt interesante si daca sunt sau nu de acord cu ceea ce spune vorbitorul.

De obicei se considera ca cei care vorbesc au cea mai mare influenta asupra cursului intalnirii si asupra deciziilor care se pot lua. Totusi, nu intotdeauna se intampla asa. Cateodata acele persoane care nu au prea multe de zis pot schimba sau chiar altera cursul conversatiilor doar prin simpla lor prezenta. Cand esti cel care conduce o intalnire de afaceri este foarte important sa poti interpreta limbajul corpului al oamenilor care participa cu acea ocazie. De aceea, daca esti in postura de “chairman”, iata cateva tehnici nonverbale pentru a conduce intalnirea.

Implicarea. Gradul de implicare al oamenilor care participa la intalnire poate fi observat din atitudinea lor. Cei care nu sunt interesati stau lasati pe spatele scaunului lor si de cele mai multe ori deseneaza diverse obiecte, pentru a da impresia celorlalti ca iau notite. Insa, pentru un vorbitor trebuie indentificati oamenii care sunt interesati de subiectul abordat. Cum pot fi identificati acestia? Atunci cand sunt de acord cu vorbitorul, acestia dau din cap, adopta o atitudine deschisa, sunt atenti si de foarte multe ori sunt aplecati putin inainte. Cei care nu sunt de acord cu vorbitorul foarte rar isi misca capul, stau lasati pe spate si adopta o atitudine inchisa, opaca; isi incruciseaza bratele sau isi acopera gura cu mana. Iar atunci cand incep sa-si miste capetele, de obicei se pregatesc sa afirme ceva.

Cine vorbeste? Este treaba persoanei care conduce intalnirea sa se asigure ca toti participantii la acea intalnire iau cuvantul pastrandu-se o anumita proportie. Insa si aici se poate face uz de abilitatea de a citi limbajul corporal al acestor persoane. Cand cineva doreste sa ia cuvantul arata acest lucru prin modul sau de respiratie. O respiratie adanca este de obicei un semn ca cineva doreste sa intrerupa vorbitorul si ca vrea sa intervina in discutie. Acest semn este important de retinut, alaturi de contactul vizual direct pentru a va da seama cine doreste sa vorbeasca.

Oricine sa fie implicat in timpul intalnirii! Este extrem de important sa implicati pe toti cei care participa la acea intalnire. Cei care sunt tacuti au si ei opiniile lor, dar este necesar sa le auziti in timpul intalnirii. De multe ori se intampla ca oamenii care sunt tacuti in timpul intalnirii sa isi exprime gandurile numai dupa terminarea acesteia, cand se afla pe hol. Insa o modalitate buna pentru a-i implica in conversatie este sa reactionati conform limbajului lor corporal: “Am vazut ca dati din cap. De ce credeti ca ceea ce am spus este important?” sau “Am observat ca ati oftat adanc. Aveti vreo problema cu aceasta afirmatie?”.

Aspecte emotionale in timpul intalnirii. In comunicarea noastra interpersonala, atat gandurile cat si sentimentele noastre sunt implicate. Ceea ce noi credem ca este, de obicei, exprimat verbal si ceea ce noi simtim sau dorim intr-o activitate de grup este exprimat nonverbal: prin inrosirea obrajilor, ridicarea tonului vocii, o figura suparata, o tacere apasatoare, batutul cu pumnul in masa, plecarea in timpul unei intalniri, etc. Este esential sa recunoastem implicarea emotionala a oamenilor si sa luam in considerare impactul pe care aceasta il are asupra celorlalti oameni care participa la acea intalnire.

Iata doar cateva indicii nonverbale pe care le putem observa in timpul intalnirilor noastre de afaceri. Ar fi interesant daca am primi experientele si intamplarile voastre din timpul miilor de intalniri de afaceri pe care le-ati condus sau ati participat. Cum ati reactionat? Cum s-au purtat partenerii vostri de discutie? Asteptam pe adresa stroe.mihaela@nonverbal.ro experienta ta!

Articol prealuat de pe site-ul http://www.mihaelastroe.ro/resurse-gratuite/body-language-tip-of-the-week/

Mihaela Stroe va fi prezenta la Targu Mures in martie si aprilie cu ocazia a trei proiecte JCI Mures. In martie va participa ca „speaker” la cel mai important eveniment „business to business” ce a avut loc vreodata in orasul Targu Mures. Veti afla mai multe despre acest eveniment in curand.
Mihaela impreuna cu Filipe Carrera vor fi prezenti si in aprilie cu ocazia unei conferinte organizate in proiectul „serile de dezvoltare” a carei forma „reloaded” va fi lansata saptamana asta.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: